березня

19

Вівторок

Маневицька районна газета "Нова доба"

Офіційні вітання

Останні коментарі

Закінчується гаряча пора проведення ремонтних робіт у школах району – попереду Першовересень. Значна робота проводиться для реалізації Концепції державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа». 
Тож на оперативній нараді при голові райдержадміністрації Андрію Линдюку, що проводилась 14 липня, чимало уваги було приділено питанню підготовки закладів освіти району до нового навчального року, зокрема 27 закладів середньої освіти, серед яких два опорні – ОЗ «ЗОШ І-ІІІ ст. с. Троянівка» та ОЗ «ЗОШ  І-ІІІ ст. с. Цміни». Права на освіту дітей із особливими потребами, як повідомила начальник відділу освіти РДА Валентина Книш, забезпечуватиме комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Маневицької районної ради, створена на базі НВК «Маневицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 2-гімназія». Нині туди вже завезені меблі, незабаром поступить обладнання. «Батьки цих діток з нетерпінням очікують на відкриття Центру, - зазначила Валентина Леонтіївна, - тож не може бути ніяких питань щодо доцільності його створення».
Спільними зусиллями відділу освіти, райдержадміністрації, районної ради, колективів закладів освіти та батьківської громадськості проводяться поточні та капітальні ремонти, зміцнюється матеріально-технічна база. Цьогоріч були виконані всі заявки керівників закладів освіти: закуплено фарби на 384 808 грн, лаку паркетного на суму 48 970 грн, такі будівельні матеріали як шифер, цегла, цемент, шпаклівка та ін., придбано валики, щітки на 14 985 грн.
Як повідомила Валентина Книш, усі ці цифри в розрізі по кожному закладу будуть оприлюднені на  офіційному сайті відділу освіти (не обминемо нагоди опублікувати цю інформацію і в районці – авт.).

Основна увага  приділялась  реалізації концепції державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти "Нова українська школа". Придбано на 314, 3 тис. грн ноутбуків, на 370,8 тис. грн - відкритих шаф для зберігання засобів навчання, контейнерів для роздаткового матеріалу, столиків для комунікативної зони; на 465,9 тис. грн - одномісні учнівські столи та стільці; 36,9 тис. грн - коврики-пазли, на півмільйона гривень - телевізорів. Вчителі  будуть забезпечені багатофункціональними пристроями, флеш-накопичувачами (219,6 тис. грн), на меблі для робочого місця вчителя договір укладено на 338 тис. грн, на  м'які меблі (пуфи, крісла-груші) - 139, 6 тис. грн.

- Років із тридцять, мабуть,  не закуповувались дидактичні матеріали, - зауважила Валентина Леонтіївна. - Нині ж на їх придбання виділено 841 тис. гривень.

Створенню якнайкращих умов для першокласників у районі приділено чимало уваги, тож не дивно, що навіть від колег із обласного центру освітяни чують захоплюючі відгуки.

 А очільник виконавчої влади райо­ну Андрій Линдюк зазначив: "Деякі класи нині, без перебільшення можу сказати, кращі, ніж кабінети  голови райдержадміністрації і голови районної ради". З великим ентузіазмом керівники закладів загальної середньої освіти взялись за проведення ремонтів, оновлення приміщень. Причому в сільських школах вони аж ніяк не гірші, ніж у райцентрі, а то й кращі. Зауважувалось, що в Маневицькій ЗОШ І-ІІІ ст. №2- гімназії  та   Троянівській ЗОШ І-ІІІ ст., недостатньо уваги приділено  питанню підготовки закладів до нового навчального року.

Було озвучено, що цьогоріч закуплено "кабінет математики та фізики" для ОЗ "ЗОШ І-ІІІ ст. с. Цміни" вартістю 260 тис. грн та "кабінет фізики" для ОЗ "ЗОШ І-ІІІ ст. с. Троянівка" (280 тис. грн). Придбано 17 комплектів  комп'ютерних класів на загальну суму 1 млн 766,5 тис. грн.

Слід сказати, що вищевказані кошти - це не стопроцентне державне забезпечення, а й залишок освітньої субвенції. "Мені не соромно за освіту, - зазначив Андрій Линдюк, - а ресурс маємо, бо почали своєчасне реформування галузі. Величезна робота проведена відділом освіти,  в тому числі й по закупівлі всього необхідного".

Серед шкіл, які відзначались як найкращі  у плані підготовки до нового нав­чального року,  - Великоосницька, Куклинська, Тельчівська та інші.

Для  стабільної роботи в зимовий період у складські приміщення закладів освіти завезено  торфобрикетів на суму 2 млн  927 тис. грн, що становить 63 % від річної потреби.

Основні проблемні питання - це  заміна котлів (Універсал- 5М) в ЗОШ І-ІІІ ст. с. Оконськ та с. Велика Осниця, котла (НІІСТУ-5) в ЗОШ І-ІІ ст.  с. Граддя, котла ( КРГ-40) в ЗОШ І-ІІ ст. с. Бережниця - філії ОЗ "ЗОШ І-ІІІ ст. с.Троянівка", встановлення додаткового котла в ЗОШ І-ІІІ ст. у с. Будки, добудова та розширення складів під тверде паливо.

Цьогоріч передбачено капітальні  та поточні  ремонти за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, а саме:  ОЗ "ЗОШ І-ІІІ ст. с. Цміни",  ЗОШ І-ІІІ ст. с. Старий Чорторийськ, ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 ім. Героя України Андрія Снітка смт Маневичі.

За кошти Державного фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету, розпочато  втілення в життя проекту  "Реконструкція (термомодернізація) НВК "Маневицька ЗОШ І-ІІІ ст. № 2-гімназія" (планується до кінця 2018 року здійснити ремонт покрівлі школи та трудового комплексу, замінити вікна та змонтувати пандуси, а утеплення фасадів школи та трудового комплексу виконати до кінця 2019 року).

За кошти соціально-економічного розвитку Маневицького району до кінця 2018 року планується завершити ремонти: частини даху ОЗ "ЗОШ І-ІІІ ст. с. Троянівка"; ЗОШ І-ІІІ ст. с. Гораймівка (заміна вікон); спортзалу  ЗОШ І-ІІІ ст. с. Велика Яблунька; котельні ЗОШ І-ІІІ ст. с. Будки (встановлення додаткового котла);  котельні ЗОШ І-ІІ ст. с. Граддя (заміна котла); котельні ЗОШ І-ІІ ст. с. Бережниця - філії ОЗ "ЗОШ І-ІІІ ст. с. Троянівка"  (заміна котла); будівництво адміністративно-службових та допоміжних приміщень НВК ЗОШ І-ІІ ст. ДНЗ-с. Копилля.

За кошти місцевого бюджету передбачається капітальний ремонт ЗОШ І-ІІІ ст. с. Оконськ (ремонт вхідної групи, заміна котла та ремонт системи опалення, до кінця 2018 року) та ЗОШ І-ІІІ ст. с. Велика Осниця (заміна котла, планується виконати до кінця 2018 року).

Поряд із цим є ряд проблем, які потребують вирішення, зокрема:

- прокладання каналізаційної системи у ЗОШ І-ІІІ ст. с. Велика Яблунька;

- ремонт електропроводки у НВК "ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ с. Копилля", ЗОШ І-ІІІ ст.  с. Гораймівка,  ЗОШ І-ІІ ст.  с. Нова Руда - філії ОЗ "ЗОШ І-ІІІ ст. с. Троянівка ;

- ремонт покрівлі приміщення ОЗ "ЗОШ І-ІІІ ст. с. Троянівка";

- підключення до Інтернету закладів загальної середньої освіти І та І-ІІ ст.;

- поповнення кабінетів фізики та хімії реактивами, приладами та матеріалами;

- заміна трубопроводу водопостачання Маневицького ЦТДЮ;

- дозаміни вікон на енергозберігаючі т.д.

 Як зауважила начальник відділу освіти, усі питання підготовки нав­чальних закладів перебувають на особливому контролі.

Піднімалось і питання забезпечення  шкільними автобусами. "Їх потрібно, щоб було в надлишку, - наголосив Андрій Линдюк. - Хай дитина краще на півгодини більше поспить, ніж має годину чекати в школі. Отож слід подбати про орендування автобусів для підвозу школярів". Було дано доручення до 27 серпня вирішити це питання.

Наразі начальник відділу освіти РДА Валентина Книш  відвідала усі школи району та перед першим вереснем планує побувати у навчальних закладах ще раз.

Із питанням як підготовлені їхні  школи до нового навчального року,  я звернулась до окремих директорів шкіл.

Роман ВАЩУК, директор ЗОШ І-ІІ ст. с. Колодії:

- Нашу заявку про необхідні матеріали для проведення ремонтних робіт відділ освіти виконав повністю, за що дуже вдячні. Нам вдалось своїми силами провести ремонт, який був закін­чений до 1 липня. Для 1-4 класів придбано нові меблі,  ще не повністю укомплектовано  (станом на 13.08. 2018 р.) класну кімнату, де навчатимуться першокласники за концепцією "Нової української школи":  чекаємо телевізор, шкафчики для одягу. Загалом, класи, як казки, аби лише діти вчилися. За ініціативи батьків придбано жалюзі в 1-ий клас, знайшлися й спонсори для придбання їх  в  декілька класів. Завезли паливо, яким забезпечені вже стовідсотково.

Ніна ХОМИЧ, директор ЗОШ І-ІІІ ст. с. Кукли:

- Все, що замовляли, нам доставили ще в кінці травня. Проведено чималий обсяг робіт, оновлено всі приміщення, роботи ще тривають. Наша школа одна з найстаріших, тож треба було докласти рук. У проведенні ремонтних робіт допомагають і батьки. Подбали і  про оновлення кабінетів  україн­ської мови та літератури, іноземної мови, географії.

Окрема тема - наша бібліотека.  Туди замовлено нові меблі, циклюємо підлогу, плануємо створення  зони відпочинку. До 1 вересня, сподіваємось,  там будуть  вставлені  енергозберігаючі вікна. Загалом буде використано до 200 тис. грн, а на всю школу значно більше. Тож дуже дякую відділу освіти, райдержадміністрації. Загальну суму ще не підраховувала, але обов'язково це зроблю і озвучу на першовересневій лінійці.

Вважаю, що  концепція "Нової  української школи"  - це освітня реформа в дії. Чи могли ми мріяти колись про такі класи, де нині навчатимуться першачки? Йде підготовка вчителів початкових класів - вони пройшли спеціальні курси.

Світлана ДАВИДЮК, директор НВК "ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ с. Копилля":

- Усі ремонтні роботи в загальноосвітній школі закінчено, нині до завершення йде будівництво добудови, де розміститься комп'ютерний клас, він, до речі, вже завезений, методкабінет, початковий клас, внутрішні туалети. Від імені батьків дякую голові РДА  Андрію Линдюку за дотримання свого слова, адже  те, що ця добудова буде,  він пообіцяв цьогоріч на Міжнародному фестивалі, що проходив у літньому таборі нашої школи.

Велика вдячність начальнику відділу освіти Валентині Книш,  від якої відчуваю велику підтримку і словом, і ділом. Вона спрацювала так, як ніхто раніше. Жодного року не було такого матеріально-технічного забезпечення. Активно підключились до ремонтних робіт батьки, їм теж велика вдячність. І хоч жодного дня не була у відпустці, проте дуже радію, що спільна праця дала такі чудові результати - для учнів створено чудові умови для навчання.

Олена БИЧКОВА.

На фото:

на першокласників вже чекають 
у ЗОШ І-ІІІ ст. с. Велика Осниця.

 

You have no rights to post comments

Дзвоніть, пишіть, заходьте.

Редактор - (03376) 2-11-44
Заступник редактора, зав. відділом соціальних проблем, бухгалтер - 2-19-17
Зав. відділом інформації - 4-06-46
Оголошення, реклама - 2-15-74.
E-mail: manev_gazeta@ukr.net
Адреса: 44600, смт Маневичі, вул. Незалежності, 14.

Люди рідного краю

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua