липня

21

Субота

Маневицька районна газета "Нова доба"

Офіційні вітання

Останні коментарі

Я чула чимало захоплюючих відгуків про весільні короваї Людмили Покидюк із Довжиці. А путівку у професійне життя їй дало Колківське ВПУ, яке вона закінчила, отримавши спеціальність «кухар-кондитер».

 

Та ще до цього дівчина впевнено почувалась на кухні, навчившись і хліб, і пироги випікати. Закінчивши із відзнакою рідну Копиллівську школу, отримавши неповну середню освіту, освоєння шкільних предметів і здобуття професії вирішила поєднати.
- В училищі дуже подобалось вчитись, - зізнається моя співрозмовниця, - особливо до душі припала кондитерська справа. А з яким запалом, старанням я готувала дипломну роботу – торт у вигляді букета квітів, виготовлених із мастики! На роботу пішла на державне підприємство «Луцьк-кондитер».
Там дівчина отримала чимало практичних навичок від досвідчених кондитерів із багаторічним стажем. Молоду працівницю направили до бісквітного цеху, де випікали добре знані ще з радянських часів торти «Трюфель», «Жіночі примхи», «Гвоздика» та інші. Незабаром Людмилі довірили важливу ділянку роботи – прикрашати торти, короваї.
Працюючи, вирішила здобути вищу освіту, піти по стопах мами, яка працює бухгалтером. Поступила заочно на економічний факультет політехнічного університету на державну форму навчання, проте, закінчивши перший курс, зрозуміла – це не її, тому без вагань залишила навчання.
Після заміжжя молода сім’я оселилась у Довжиці, звідки чоловік, і де Людмилу нині знають як вправного кондитера. Із задоволенням радувала рідних та знайомих різними кондитерськими смаколиками. В особливому захваті від маминого таланту діти – Юля та Юрко, які з нетерпінням чекають різних свят, адже знають – на них очікують вишукані диво-торти. Тішилися маминими солодкими подарунками і у вигляді героїв мультфільмів, і оригінальних автомобілів та ляльок. Цьогоріч найпам’ятніший торт був для семирічної Юлі, адже вона прикрашала його сама! Мама наготувала кондитерські мішечки з різнобарвними кремами і торт, завдячуючи фантазії дівчинки, перетворився у справжню різнобарвну квіткову клумбу! А квіти вийшли, ну майже як у мами.
- Перші короваї спекла на весілля рідній сестрі, двоюрідній сестрі чоловіка, - пригадує  моя співрозмовниця. - Всі вони були прикрашені білковою глазур’ю. Мастика тоді лише входила в моду, це так званий європейський стиль оздоблення виробів. І ось якось звертається до мене кум із проханням на його весілля випекти короваї вже із сучасним оздобленням. За декілька місяців до весілля попередив. Я не відмовила, але всі ці місяці так переживала! Інформацію шукала в Інтернеті, дивилась відеоуроки. Чи не кожну ніч мені снився цей коровай, від переживань навіть схудла кілограмів на п’ять. Та скажу, що перша спроба була вдалою, наречені залишились задоволеними.
Пригадала майстриня як везла спечений нею коровай у Херсон на весілля родички, яка виходила заміж за турка. П’ятикілограмовий весільний атрибут спекла у вигляді корзини із майже півсотнею троянд різних відтінків. Поїзд лише вирушив із Києва до Херсону, а їхній плацкартний вагон вже пройнявся ароматом свіжоспеченої запашної здоби.
- Із усього вагона пасажири приходили дивитись на цей коровай, що стояв на столі, - з усмішкою пригадує Людмила. – А один чоловік, дізнавшись, що це неживі квіти, запитав: «Можна я добре роздивлюся?».
Ну, а яка була фотосесія із цим короваєм на весіллі, можна лише здогадатись. У захваті були не лише іноземні гості, адже на сході України рідко короваї на весіллях ділять.
Та не лише трояндами прикрашає свої вироби майстриня. У переліку чимало квітів – лілії, гербери, маки, ромашки, півонії, орхідеї. Часто їх колір, як і колір атласних стрічок, якими теж прикрашається коровай, залежить, як нині кажуть молодята, від «кольору весілля», тобто всіх кольорів райдуги та їхніх відтінків.
Хоча дехто замовляє і традиційно українські – із прикрасами з прісного тіста, красу яких кондитер ще підкреслює калиною, барвінком.
Та прикраси – прикрасами, а про смак не слід забувати.
- Печу коровай лише у печі, - розповідає Людмила. – Продукти мають бути якісними, а основне побажання в усіх – аби кондитерський атрибут був запашним і солодким. Не менше години треба вимішувати тісто, щоб добре піднялося. Завжди перед початком роботи прошу: «Боже, допоможи!» Дехто із знайомих телефонує, просить поради щодо випікання, тож підказую, раджу. Пекти треба з хорошим настроєм, любов’ю, аби ця позитивна енергія передавалась святому хлібові, який на весіллі символізує щасливе подружнє життя, злагоду, достаток та добробут.
Олена БИЧКОВА.
Фото із  домашнього альбому.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Дзвоніть, пишіть, заходьте.

Редактор - (03376) 2-11-44
Заступник редактора, зав. відділом соціальних проблем, бухгалтер - 2-19-17
Зав. відділом інформації - 4-06-46
Оголошення, реклама - 2-15-74.
E-mail: manev_gazeta@ukr.net
Адреса: 44600, смт Маневичі, вул. Незалежності, 14.

Люди рідного краю

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua