березня

19

Вівторок

Маневицька районна газета "Нова доба"

Офіційні вітання

Останні коментарі

 27 квітня в Маневицькому районному Будинку культури відбувся творчий вечір нашої талановитої  землячки – Валентини Лисюк, поетеси із Борович.
Це було  справжнє мистецьке свято. Зворушливе, щемливе, душевне, феєричне. Свято поезії та музики, сердечних одкровень і щирих зізнань. Свято любові, бо ж і назва творчого вечора «Живу любов’ю», і сама ювілярка зізнається: 
«Та я люблю – свою сім’ю, родину,
Свій отчий край і запальні пісні,
Мале село й велику Батьківщину.
Любов живе – і світ живе в мені!"
А віншували поетесу із подвійним ювілеєм. Адже накувала зозуля їй славних 60 літ, не забувши сповістити і про вагомий творчий доробок – десять поетичних збірок (на знімку 1). А в світ поетичного слова талановитої землячки запросили ведучі Ніна Повар та Ігор Гончарук. Ось трепетно зазвучала бандура і полинуло:
«Розлетілись літа по світу,
Як ясні промінці від перл
Ой літа мої, не летіте – 
Як збиратиму вас тепер?!»
А зібрати усі літа-перли в одне намисто допомогла фотопрезентація, яка повернула призвідницю свята у дитинство та юність, до витоків її таланту. Перегортались сторінки життєвого літопису, згадувались цікаві факти-події, кроки до підкорення творчих вершин, до читацького визнання.
Лунало чимало вітань, зичень, слів вдячності та захоплення. Свою шану та повагу висловили голова РДА Андрій Линдюк, начальник організаційного відділу районної ради Віктор Турик, начальник відділу культури РДА Ігор Дерлюк (на знімку 2). Очікуючи нових збірок, запевнили у подальшому сприянні їх видання. Нових творчих доробків бажали і директори  Луцького видавництва "Надстир’я" Світлана Політило, християнського видавництва "Ключі" Дмитро Головенко, волинська поетеса Євгенія Назарук.
На святі прозвучав не один поетичний рядок, присвячений рідним серцю ювілярки Боровичам, адже не втомлюється Валентина Павлівна зізнаватись у любові своїй малій Батьківщині:
"Боровичі мої, із плином часу
Сильнішою до вас любов стає.
Дай Бог допити цю солодку чашу!
Боровичі мої, життя моє…"
Шанованій односельчанці найкращі побажання адресували директор ЗОШ І-ІІІ ст. с. Боровичі Людмила Возняк, філолог Валентина Клиш, настоятель місцевого храму о. Петро Яночко, шанувальник творчості Микола Калюх (на знімку 5). Прозвучали зичення: «Нехай ваша неповторна поезія завжди лікує людські душі».
І магія слова Валентини Павлівни дійсно зцілює. Бо пролунало таке наболіле усім: «А там…, а там…, а там іде війна…», затиснули у залізні лещата серце рядки «Батьківські рани кровоточать знов, як жити нам синочку, синку, сину?!» – і тихо скочувалась сльоза не по одному обличчю… Зазвучала мелодія, підсилюючи нестерпний материнський біль: «Як болить ця нестерпна рана… Що ж ти робиш, війна проклята?» – і знову очищалась душа від страждань пекучою сльозою.
А зазвучали зі сцени веселі та радісні голоси першокласників Маневицької ЗОШ № 2-гімназії (на знімку 7), і наповнилось серце життєдайною силою, затріпотіло від зворушливих спогадів дитинства, куди покликала неповторна поезія ювілярки у виконанні школяриків.
Надихає на творчість, дає наснагу й силу, окрилює, звісно, родина. Зі сцени лунали щирі зізнання поетеси своїй другій половинці, коханому чоловікову: 
«Що ти без мене значиш у житті,
Що я без тебе значу в світі цьому?»
Та, звісно, слова любові дітям, внукам, всій родині. Ті ж, в свою чергу, вплітали у вінок вітань найсердечніші зичення та слова вдячності (на знімку 6). Музичні віншування дарувала сестра – Ірина Волошко, директор Боровичівського Будинку культури, син Роман (на знімку 3).
Серед тих, хто адресував вітальне слово шанованій ювілярці, – заступник Колківського селищного голови Тетяна Бобік та секретар Колківської селищної ради Ганна Лотвин, голова РК профспілки працівників освіти Валентина Смальчук, директори Маневицької ЦБС Любов Солов’янчик та краєзнавчого музею Петро Хомич,  а також шанувальники творчості Лариса Касьян, Галина Пащук, Ніна Король, які читали поезію майстрині слова, та інші. На жаль, не всі друзі, вірні поціновувачі поезії ювілярки нині з нами. Щирі слова найкращих зичень так і не пролунали від її подруги, колишнього редактора газети «Нова доба» Алли Бубнюк. Відійшов у Вічність і Василь Більчик, на музику якого покладено вірші Валентини Павлівни.
Із різних куточків Волині, та й інших областей, прибули одногрупники Валентини Лисюк – колишні студенти Рівненського технікуму на той час радянської торгівлі. Саме від них пролунало: «Валю, шістдесят – це не зима, не осінь, це жнива…» І хочеться додати: «Достойні жнива, бо нажата копа літ добірна і вагома, а попереду – нові горизонти творчості, нові поезії, що захоплюватимуть, надихатимуть, хвилюватимуть, змушуватимуть задуматись і оцінювати, а ще - щедро даруватимуть добро, любов, радість…»
Неповторним зробили це свято поезії, пісенні мелодії, хвилини гумору.  Гарний настрій та зворушливі емоції дарували творчі колективи, артисти Маневицької дитячої музичної школи, районного Будинку культури (на знімку 4 фольклорно-етнографічний ансамбль "Дивоцвіт"), Колківського та Боровичівського Будинків культури. На одному подиху пролетіло три години трепетної, душевної, піднесеної зустрічі. І ось – вже запалені свічки на ювілейному торті. І аплодує, стоячи, зал (на знімку 8), і знову сльози на очах ювілярки: «Я дуже хотіла зробити вам свято, подарувати весняний настрій і свою поезію. Але запаморочливе і чудове свято ви  зробили мені. Дякую всім-всім, хто долучився до його організації. Я бажаю вам щастя, здоров’я та радості, і любові, любові, любові…»
А ми будемо очікувати – нових творів, нових зустрічей, нових одкровень. І як усі бажали: "Дай Боже, Вам, Валентино Павлівно, творити ще багато літ…"
Олена БИЧКОВА.
Фото Юлії МУЗИКИ.

You have no rights to post comments

Дзвоніть, пишіть, заходьте.

Редактор - (03376) 2-11-44
Заступник редактора, зав. відділом соціальних проблем, бухгалтер - 2-19-17
Зав. відділом інформації - 4-06-46
Оголошення, реклама - 2-15-74.
E-mail: manev_gazeta@ukr.net
Адреса: 44600, смт Маневичі, вул. Незалежності, 14.

Люди рідного краю

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua