Одним із шляхів підвищення продуктивності дійного стада через покращення генетичних якостей корів є застосування штучного осіменіння маточного поголів’я спермою бугаїв-плідників поліпшувачів, які оцінені за якістю нащадків, мають високий генетичний потенціал, тобто, отримані від високопродуктивних корів, надій яких більше 10 тис. кг молока з вмістом жиру 3,8 % і вище, і стійко передають дані якості по спадковості. Саме таким шляхом фермери Європи, Америки, Ізраїлю вирощують корів із продуктивністю 8-12 тис. кг молока за одну лактацію і більше, з вмістом жиру 3,6-3,8 %, а також застосовуючи різні інноваційні технології в годівлі, утриманні і вирощуванні тварин.
На кожен відкритий сонцю клаптик обійстя Сергія Коберніка з Нових Підцаревич з любов'ю висаджено виноградну лозу. Нині тут гарно прижилося більше 50-ти сортів. Більшість із них вже порадували господаря урожаєм, деякі ще ні, а скільки їх вибракувано за останні 10 років, відколи пан Сергій захопився виноградарством, – годі злічити.
На подвір’ї та у будинку Василя Гусарчука із с. Череваха все настільки до ладу, що дивина та й годі. Останніми роками разом із зятем зробили сучасні ремонти всередині помешкань та осучаснили будинок зовні. Однією із перших побудов була невеличка дерев’яна лазня (на знімку внизу). Потім споруджувались численні господарські споруди. Звісно, знайшлося місце і для столярної майстерні, адже столярна справа є справою життя.
Українські мільйонери завжди були друзями митців і письменників. Тарас Шевченко із вдячністю згадував свого благодійника Платона Терещенка, а Антон Чехов із захопленням писав про відомого сумського землевласника і цукрозаводчика Івана Харитоненка. За словами письменника, Харитоненко був непересічною особистістю – із надзвичайним діловим чуттям й організаторським хистом. Виходець із низів, без професійної освіти, він став однією з чільних постатей свого часу.
Лист до редакції мене спонукала написати стаття «Безкоштовної риби не буває, або на кожне озеро із двомастами гривень», опублікована у «Новій добі».
Літом у селі немає коли довго спати, бо роботи стільки, що часом не знаєш, за що хапатися. Проте, якщо хочеш добре жити – треба і спину гнути. Хоча нині сельчани і технікою трішки обзавелись, і слідкують за усілякими агроновинками, що дозволяє суттєво полегшити працю. Удвічі приємніше, коли починають господарювати молоді люди.
Одним з основних факторів росту та розвитку усіх культур є вода. Тому одержати гарний урожай овочів можливо лише за умови достатньої кількості її у ґрунті.При недостатньому зволоженні зелені культури (кріп, петрушка, щавель тощо) передчасно старіють, так і не сформувавши врожаю. Коренеплоди редиски, редьки, буряка та моркви стають волокнистими і набувають гіркого присмаку. Те ж саме відбувається і з плодами огірків.